Če flash animacije ne vidite najbrž nimate nameščenega flash playerja ali java.
Najdete jih na spodnjih povezavah:

http://www.adobe.com/products/flashplayer/
http://java.com/en/

ARHIV NOVIC & FILMOV

BALKANSKI ŠPIJUN

28. 08. 2010

Predsjednik ugledne međunarodne organizacije IAHD Adriatic između 20. i 27. augusta boravio je u Srbiji kao gost srpske vojske i policije. U to vrijeme obučavao je prvog ozbiljnog srpskog ronioca sa povredom kičmene moždine zastavnika Gorana Todorovića Facu i njegovog druga Draška Pantelića Pantu. U nastavku slijedi njegovo kratko izvješće.
Iako sam planirao da vidim Beograd po danu opet mi se desilo da je pala noć pre mog dolaska. Jedino sto me teši je da se nisam izgubio kao prošli put nego sam samo promašio drugove koji su me čekali na naplatnoj stanici pa dalje možete zaključiti sami. „Najt tur“ kroz Beograd završio sam na VMA gdje sam presedlao u vojno vozilo koje me je zajedno sa Facom odvezlo do Niša.
U naredna tri dana Niš je bio naša baza koja nam je služila za odlazak na ronjenje na Zavojsko jezero. U svom ronilačkom životu preronio sam mnoštvo jezera ali Zavojsko me je opčinilo svojom ljepotom više nego bilo koje do sada. Sve što su u deželi i u rajhu uspjeli uništiti sa turizmom za ovce ovdje je ostalo netaknuto, pa se nadam, da će tako i ostati iako svi znamo historiju indijanaca.
Lokacija pored brane bila je odlična pa je Faca krenuo u još jedno pomjeranje granica zaronivši u dubine jezera. Malo se uprpio na početku jer je vidljivost bila relativno loša ali se sa dubinom znatno poboljšala pa je prpa prestala da radi i meni jer ipak je to za njega bilo prvo takvo ronjenje. Neizbježan i tužan povratak u civilizaciju na kratko smo prekinuli u Koprivštici u malom restoranu gdje su nas „ubili“ sa domaćim sirom, gljivama, rakijom i pivom pa sam kažu na kraju bacio par puta peglu (što god to već bilo).
Kako sam naviko da upoznajem Srbiju noću nije mi teško palo vračanje u Beograd u kasnim večernjim satima. Hotel na Bežaniji bio je moj dom za sljedećih šest dana a tu mi se kao cimer pridružio i Panta s kojim smo svako jutro odlazili u centar SAJ, gdje smo završavali bazenski dio obuke za njega i Facu.
Uvjeti za rad bili su idealni pa osim sto je Faca ponekad gubio plovnost iz čista mira i u vrijeme ručka poručivao šopsku salatu bez krastavaca, paradajza i paprike nekih većih problema nije bilo. Na polovini našeg rada t.j. u srijedu u posjetu nam je došao potpredsjednik vlade i ujedno ministar unutrašnjih poslova gospodin Dačić. Faca je demonstrirao vježbu skidanja i stavljanja aparata na dubini sa slobodnim izranjanjem i ponovnim zaronjavanjem do aparata.
Narednih dana proveli smo u istom ritmu i u petak popodne uspješno završili sve što smo planirali. Topao prijem, nevjerojatna gostoljubivost koju moram da priznam ponekad mi iz rajha i ne zaslužujemo bila je na svakom koraku pa je odlazak u „Deželu“ bio prava depresija.
Ne znam kako da opišem sve ljude koje sam sreo jer riječima se to ne može a da vam objašnjavam ionako ne biste razumjeli jer to treba jednostavno doživjeti.
Hvala svima što ste omogučili Faci, da nauči da roni sto je dokazao ne samo na Zavojskom jezeru nego i pre par dana u Kostreni kraj Rijeke kada je zaronio u more.

Isti ovaj tekst možete pročitati i na engleskoj stranici ali nemojte se iznenaditi ako ga nećete razumjeti.

 

 

 

Production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.