Če flash animacije ne vidite najbrž nimate nameščenega flash playerja ali java.
Najdete jih na spodnjih povezavah:

http://www.adobe.com/products/flashplayer/
http://java.com/en/

ARHIV NOVIC & FILMOV

Kombiniran instruktorski tečaj za ronioce KPA Zadar

Historijska ...

7. 08. 2011

Prvi vikend u kolovozu bit će u analima IAHD Adriatic upisan kao prekretnica rada sa invalidima. Naime toga dana je grupa sastavljena od šestorice ronioca položila ispit za instruktore M1 no, da su oni iz Slovenije priča ne bi bila zanimljiva. Šestorica polaznika članovi su „KPA Zadar“ jednog od najstarijih hrvatskih ronilačkih klubova koji se prvi u Hrvatskoj odlučio za kombiniran instruktorski tečaj.
 
Kombiniran tečaj (M1 i DDA) je organizirao „enfant terrible“ Damir Velimir i time još jednom dokazao, da ostali nisu u pravu. Ivan, Marija, Kornelija, Marko, Tomislav i Denis su pod njegovim vodstvom gulili teoriju i praksu skoro dva mjeseca. Na onaj stari „dosadan“ način kod kojeg nema milosti, pa su od početnih dvanaest kandidata na kraj dogurali samo  polovina. Uz cijelu priču trebali su usporedno s tim  učiti i o ronjenju sa invalidima sa povredom kralježnice - SCI (Spinal Cord Injury) kao najzahtjevnijom grupom među svim invalidima.

Da, to je ta razlika koju do sada nitko nije napravio pa čak ni mi u IAHD Adriatic gdje smo svi najprije učili o hendikepu, tek onda polagali instruktorski. Korak koji zlata vrijedi za sve invalide ronioce koji u cijeloj priči najviše trebaju baš asistente ronjenja.
 
Pored Damira i Slavice koji su već instruktori sva šestorica su uspješno prošla C.M.A.S. DDA (Disabled Diver Asistant), drugi dio kombiniranog tečaja koji je vodio Branko Ravnak zajedno sa Alešom Povšetom Yodom. Tečaj je bio praktične prirode jer se malo govorilo i puno radilo pa su se tečajci pored Yode koji je na kolicima od osnovne škole  susreli i sa Ivom „Beljim mišem“. Beli miš dolazi iz Varaždina i stradao je kao branitelj što ga nije zaustavilo da zaroni sa nama. Grupa je ispitno ronjenje obavila na Karantunu gdje su mogli učiti kako se roni sa starim mačkom poput Yode i što sve treba kada je u moru početnik poput Bijelog miša.
 
Noć sa subote na nedjelju bila je za neke kratka jer su se spremali za zadnji čin – mikro lekciju i završni nastup ispred komisije koje su se najviše plašili. Pa i trebali su jer u njoj su bila velika imena ronjenja poput Božidara Katušića iz splitskog „Špinuta“, Ivice Čukušića iz zagrebačkog „Geronima“. Nisu se toliko uplašili Damira Velemira iz „KPA Zadra“ i Branka Ravnaka iz „IAHD Adriatic“, koji je ocjenjivao njihovo znanje na području ronjenja sa ljudima sa SCI, jer su oni već „vikali“ na njih tijekom tečaja.
 
„KPA Zadar“ je sa uspješno završenim kombiniranim tečajem za korak preduhitrio zagrebački „Geronimo“ koji je u Hrvatskoj vodeći klub na području ronjenja sa ljudima sa SCI i koji jednako tako sprema svoju prvu grupu ronioca da osvoje DDA koji je C.M.A.S. sa standardima o ronjenju invalida omogućio tek ove godine.
 
Hvala Slavici Colak za lektoriranje i korekciju texta.

Mikro lekcije ...

Mikro lekcije ...

Pod budnim okom ...

Pod budnim okom ...

Pogledi črvsti ...

Pogledi črvsti ...

Osnovna pozicija ...

Osnovna pozicija ...

Feel the touch ...

Feel the touch ...

"Bijeli miš"

"Bijeli miš"

GSS u humanitarnoj akciji

GSS u humanitarnoj akciji

Kao na ribljoj farmi

Kao na ribljoj farmi

Horizontala

Horizontala

Glavu u pijesak

Glavu u pijesak

Bez peraja sa SCI

Bez peraja sa SCI

In Session ...

In Session ...

Završna riječ I

Završna riječ I

Završna riječ II

Završna riječ II

Podjela žutih kartica ...

Podjela žutih kartica ...

... i diploma ...

... i diploma ...

... uz mikro predavanje.

... uz mikro predavanje.

Plave kartice ...

Plave kartice ...

Da je po mome ...

Da je po mome ...

... jos bi vi ...

... jos bi vi ...

... gutali more.

... gutali more.

 

 

 

Production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.