Če flash animacije ne vidite najbrž nimate nameščenega flash playerja ali java.
Najdete jih na spodnjih povezavah:

http://www.adobe.com/products/flashplayer/
http://java.com/en/

ARHIV NOVIC & FILMOV

Seminar ljećnika, instruktora i voditelja ronjenja HRS - Zagreb 7.- 9. 12. 2012

8. 12. 2012

Nakon dve sušne godine IAHD Adriatic ponovo se našao na godišnjem skupu lječnika, instruktora i voditelja ronjenja najveće regijske ronilačke organizacije HRS. Hrvatski ronilački savez kao većina ronilačkih saveza na prostoru bivše Jugoslavije prolazi kroz teška vremena ali je tradijcija i napori pojedinaca ono što je drži u životu te unatoć suprotnom mišljenju nekih, polako ali sigurno kreće dalje.
Unatoć lošoj vremenskoj prognozi, koja se pokazala tačnom jer je u jednom danu palo snega kao u davnim pedesetim prošlog veka, odlučili smo da krenemo na put. Nakon četiri sata i još malo stigli smo u Zagreb. Neki su verovatno odustali od puta ali je svejedno konferencijska sala hotela Porin bila puna. Teme predvanja bile su različite a poneke i provokativne ali bez većih iznenađenja.
IAHD Adriaticu bilo je omogućeno da predstavi nadolazeći međunarodni festival podvodnog filma Sprehodi pod morjem i tradicionalni ronilački simpozij Diving AST koji 1. i 2. februara 2013, pod okriljem festivala izlazi u devetoj ediciji, jači nego ikad prije. U uvodu prezentacije na kratko bilo je predstavljeno i ronjenje ljudi sa invaliditetom u jadranskoj regiji u zadnjih deset godina koje je neke metuzaleme šokiralo kada su saznali, da invalidi rade neverovatne stvari (čak u Hrvatskoj) i da su aktivniji i od svih koje oni zovu «zdravi».
Druženje uz ručak i večeru bilo je odlična prilika, da se razjasne neke stvari koje su se u dve godine potpuno iskrivile pa smo uspeli, da objasnimo, da IAHD Adriatic u Hrvatskoj ne prodaje CMAS brevete, nego suprotno. IAHD Adriatic naime očajno pokušava, da održi u životu ronjenje invalida u regiji koje još nije u fazi, da može samostalno da živi pa ponekad u tom očaju surađuje sa svima koji pokažu barem malo interesa. Situacija na trenutke postaje slična onoj priči kada očajnik stavlja kost oko vrata da se barem pas igra sa njim. Pa smo se u deset godina najeli govna da boli glava. Izazovi dobrote i drugi neviđeni projekti pojedinaca kojima je bio i još uvijek je jedini cilj izvuci kintu na racun invalida bili su samo dio govna koje smo gutali i šutjeli. U biti manje više na svim nivojima svima se jebe za invalide pa se baš ne možemo pohvaliti da smo u regiji našli potporu ronilačkih elita tipa PADI, UDI, SSI, PSS, MUTI, BADI, KRADI i sličnih. A tu su i invalidi koji bi i ne bi pa nekada više nitko ne zna oče li oni da prodavaju balone ili če da rone. U biti večina ronioca invalida je kao princeze koje čekaju onog kretena koji nema ni belog konja al to je već prića za knjigu.
U kratko da završimno zagrebačku priču: napredak je jedino u tome, da smo nalili i popili malo čistoga vina i dogovorili, da od 2013 dalje suradnja ide isključivo preko saveza (HRS-IAHD Adriatic) a moguča je i suradnja sa klubovima ali sa sugalšnošču oba saveza.
Kako je ovo necenzurirana stranica gde se može pisati na svim jezicima i prevoditi ih uz pomoč Google translata (tada dobijete ono sto mi pričamo između sebe a da se na kraju uopšte ne razumemo) još ću za kraj da spomenem, da prvi utisak nije uvijek pravi, pa se pokazalo, da aktualni predsednik HRS-a puno više zna o ronjenju invalida nego njegove kolege iz Europe pa se zato nadamo, da ćemo u godini koja dolazi napraviti veči korak na području ronjenja invalida i suradnje u regiji.

 

 

 

Production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.