Če flash animacije ne vidite najbrž nimate nameščenega flash playerja ali java.
Najdete jih na spodnjih povezavah:

http://www.adobe.com/products/flashplayer/
http://java.com/en/

NEWS & MOVIES ARCHIVE

The 1st Apnea course for people after spinal cord injury

Začetki potapljanja na vdih segajo daleč nazaj, v leto 2005, ko sta se v statični apneji v Mariborskem Pristanu pod vodstvom Jureta Daiča potopila Aleš Povše Yoda in Iztok Owen Izy. Že takrat sta oba v statiki zdržala več kot 2 minuti. Drugi poskus se je zgodil v okviru mednarodnega simpozija Potapljanje AST leta 2008 pod mentorstvom večkratne svetovne prvakinje, Rusinje Natalije Molchanove, njenega sina Alekseja in Arijana Rapuša. Delavnica, na kateri so bili predstavljeni novi načini sproščanja in osnove statične apneje je potekala v Termah Zreče.

Zakaj z apnejo nismo nadaljevali? Ker ni bilo nikogar, ki bi nas pri tem vzpodbujal? Ker ni bilo nikogar, ki bi nam povedal, kakšne so nevarnosti apneje za osebe po poškodbi hrbtenjače? Ker smo vso energijo usmerili v razvijanje programov terapevtskega in rekreativnega potapljanja invalidov? Ker nihče izmed invalidov tega ni želel? Nesmiselno razglabljanje in vračanje v preteklost … Prihodnost je bolj obetajoča.

14. april 2018 se je namreč zapisal v zgodovino kot začetek prvega mednarodnega tečaja potapljanja na vdih za invalide, ki je potekal v Zdravilišču Laško.

Ljilja Slišković iz BIH in Aleš Povše Yoda iz Slovenije sta se udeležila začetnega tečaja potapljanja na vdih pod vodstvom inštruktorice, Rusinje Saglare Mandzhieve. Tečaj je po vzoru potapljaških SCUBA tečajev IAHD Adriatic-a potekal kombinirano, skupaj z asistenti, ki so nova znanja osvajali hkrati z invalidi. Čeprav se 2 minuti v statični apneji zdita na prvi pogled veliko, pa ob pravem vodstvu to niti ni težko doseči. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da minute niso vse. Še pomembnejše je počutje, ki pa je bilo po končani vadbi pri vseh tečajnikih odlično.

Po tečaju je Branko Ravnak Saglaro s pomočjo Katarine Peterlin seznanil še z IDA metodo, ki ji bo delo z invalidi v bazenu tudi omogočala.

14. 04. 2018

 

 

 

Production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.