Če flash animacije ne vidite najbrž nimate nameščenega flash playerja ali java.
Najdete jih na spodnjih povezavah:

http://www.adobe.com/products/flashplayer/
http://java.com/en/

NEWS & MOVIES ARCHIVE

Ice diving in Rudnik lake

Leta 2012 smo premaknili meje potapljanja oseb po poškodbi hrbtenjače za kar nekaj korakov. Takrat smo se za namene longitudinalne študije o vplivih hladne vode na telo potapljačev s poškodbo hrbtenjače prvič potopili pod led.

Letos smo se vrnili na kraj zločina – na Rudniško jezero v Kočevju. Mrzla in dolga zima je namreč poskrbela, da je po nekaj letih jezero ponovno zamrznilo.

Oboroženi s toplimi oblekami in dodatnimi grelnimi sredstvi smo bili odločeni, da nas kislo in hladno vreme ne bo ustavilo. V Kočevju so nam na pomoč tudi tokrat priskočili člani Potapljaškega društva Ponirek, ki domujejo le streljal od jezera. V njihovih toplih prostorih smo se namreč lahko nemoteno preoblekli in pogreli, kar je po potopu v ledeni vodi v mokrih oblekah ključnega pomena. Seveda so člani društva očistili tudi pot do jezera in naredili luknji v led ter pod vodo napeljali varnostno vrv.

Za potop v jezero sva se poleg že prekaljenih mačkov domačega društva in inštruktorske ekipe IAHD Adriatic v postavi Branko Ravnak, Alenka Fidler, Matjaž Paj, Gaber Guna in Željko Srečkovič odločila Aleš Povše - Yoda in Ljilja Sliškovič - Kravica. Da bi se potopila v tej neprijazno hladni vodi, se je Ljilja pripeljala naravnost iz Bosne in Hercegovine. Potop je bil zanjo še posebej pomemben, saj se je doslej potapljala samo v bazenih. Kapo dol! Tatjana Varga, Matej Lednik in Peter Majcen LD so tokratno dogajanje spremljali iz varne razdalje.

Kot že leta 2012 tudi tokrat ni šlo brez varuhov reda, a tokrat ne zaradi prijave, temveč zaradi njune radovednosti. Njuna radovednost je bila za nas dobrodošla, saj sta nam pomagala po stopnicah do obale jezera.

Žal je naša galama pri vstopu v vodo preplašila vse ribe, tako da v vodi, ki je imela tokrat le 2°C razen praznih pločevink piva nismo videli nič posebnega. Je pa to bila vsekakor nova ledena potapljaška izkušnja, pa čeprav ob nekoliko zmanjšani vidljivosti.

Hvala

  • članom Potapljaškega kluba Ponirek za gostoljubje in organizacijo,
  • Slovenski vojski za tehnično podporo,
  • Maši Živec za fotografije,
  • Bogu Grudnu in Žigi Marinu za video.

11. 03. 2018

 

 

 

Production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.